SOLIDARIDAD CON EXIN. Full volant del 1973
(feu clic sobre les imatges per ampliar-les i llegir-les)
Remenant papers a casa he retrobat aquest document que podem considerar, sense cap mena de dubte, històric.
Aquest full volant (que es com es diu “octavilla” en català i que es foti el Sr. Wert) es va escampar a la fira de la festa major de Molins de Rei cap a les set de la tarda del dia 23 de setembre de 1973 per un grup de cinc o sis persones pertanyents a l'anomenat Sectors de Comissions Obreres, arribats per raons de seguretat des de Sant Feliu de Llobregat i em consta, per informació de primera ma, que en aquesta acció foren detingudes dues persones d'aquest grup que van ser traslladades a la caserna de la Guardia Civil i l'endemà entregades al Jutge Militar de Barcelona que va decretar el seu ingrés a la Presó Model. Aixi anaven les coses al 1973
Com podeu llegir si amplieu les imatges, el full informava que els treballadors de l'empresa EXIN LINES BROS, S.A. (fabricant de Scalextric, Exin Castillos i Cine Exin) estaven en vaga des de feia dies i es demanava la solidaritat de la població amb els vaguistes col-laborant econòmicament i unint-se a la seva lluita. Fixeu-vos be en les reivindicacions: Per un augment digne dels salaris; contra l'increment dels ritmes de treball; per la setmana de 40 hores; per que l'IRTP (l' equivalent a l'IRPF) i les quotes de la Seguretat Social anessin a càrrec de l'empresa; dret d'assemblea i dret de vaga. Reclamar aquests drets elementals va suposar com a reacció de la patronal l'acomiadament sencer de la plantilla, tal com s'explica al full, per intentar trencar l'unitat dels treballadors. Aixi anaven les coses al 1973.
Les lluites obreres com les d'EXIN i tantes altres van aconseguir institucionalitzar aquelles reivindicacions a la Constitució de 1978 (penso que malgrat tot en aquells moments va ser útil): el dret a la negociació col-lectiva, d'assemblea i vaga, la creació d'una incipient seguretat social, un sistema impositiu mes progressiu.....però el retrobar i rellegir aquell full volant que es va llençar a Molins de Rei aquell 23 de setembre m'ha fet reflexionar sobre la fragilitat de la democràcia, sobre com és de difícil mantenir els drets socials de ciutadania durament guanyats, sobre com oblidem tantes coses obvies que sempre s'han dit; perquè estic veient com es torna a menysprear la negociació col-lectiva, es rebaixen descaradament els sous, es desmunta el dèbil i escàs sistema de seguretat social, es carrega d'impostos al poble i se'ls descarrega als poderosos, s'expulsa als pobres de les seves llars, s'ens limita el dret de manifestació i expressió a garrotades, s'indulta als lladres de coll blanc i als torturadors.
Tornem a clicar sobre les imatges de dalt, tornem-les a llegir encara que estiguin borroses i costi una mica. De debò volem tornar al 1973?.
...
Plagiado aqui: http://mobiols.blogspot.com.es/2012/12/el-tunel-del-temps-proposit-dun-full.html
Traducción "libre":
Traducción "libre":
Removiendo papeles a casa he encontrado este documento que podemos considerar, sin duda, histórico.
Esta full volant (que es como se dice "octavilla" en catalán y que se joda el Sr. Wert) se "sembro" en la feria de la fiesta mayor de Molins de Rei hacia las siete de la tarde del día 23 de septiembre de 1973 por un grupo de cinco o seis personas pertenecientes al llamado Sectors de Comisiones Obreras, llegados por razones de seguridad desde Sant Feliu de Llobregat y me consta, por información de primera mano, que en esta acción fueron detenidas dos personas de este grupo que fueron trasladadas al cuartel de la Guardia Civil y al día siguiente entregadas al Juez Militar de Barcelona que decretó su ingreso en la Prisión Modelo. Así iban las cosas en 1973
Como puedes leer si amplias las imágenes, la hoja informaba que los trabajadores de la empresa EXIN LINES BROS, SA (fabricante de Scalextric, Exin Castillos y Cine Exin) estaban en huelga desde hacía días y se pedía la solidaridad de la población con los huelguistas colaborando económicamente y uniéndose a su lucha. Fijaos bien en las reivindicaciones: Por un aumento digno de los salarios; contra el incremento de los ritmos de trabajo, por la semana de 40 horas, para que el IRTP (el equivalente en el IRPF) y las cuotas de la Seguridad Social fueran a cargo de la empresa; derecho de asamblea y derecho de huelga. Reclamar estos derechos elementales supuso como reacción de la patronal el despido entero de la plantilla, tal como se explica en la hoja, para intentar romper la unidad de los trabajadores. Así iban las cosas en 1973.
Las luchas obreras como las de EXIN y tantas otras lograron institucionalizar aquellas reivindicaciones en la Constitución de 1978 (pienso que a pesar de todo en aquellos momentos fue útil): el derecho a la negociación colectiva, de asamblea y huelga, la creación de una incipiente seguridad social, un sistema impositivo más progresivo ..... pero reencontrar y releer aquella octavilla que se lanzó en Molins de Rei aquel 23 de septiembre me ha hecho reflexionar sobre la fragilidad de la democracia, sobre lo difícil que es mantener los derechos sociales de la ciudadanía duramente ganados, sobre cómo olvidamos tantas cosas obvias que siempre han dicho, porque estoy viendo como se vuelve a despreciar la negociación colectiva, se rebajan descaradamente los sueldos, se desmonta el débil y escaso sistema de seguridad social, se carga de impuestos al pueblo y se les descarga a los poderosos, se expulsa a los pobres de sus hogares, nos limita el derecho de manifestación y expresión a palos, indulta a ladrones de cuello blanco y los torturadores.
Volvamos a pulsar sobre las imágenes de arriba y volvamos a leerlas aunque estén borrosas y cueste un poco. ¿De verdad queremos volver a 1973?.
2 comentarios:
Esto es porque la Constitución se ha quedado en un texto sin nadie que la defienda.
Te cedo el "copyrigt" (¿es así?) y renuncio a derechos.
Publicar un comentario